ریاست نظارت و ارزیابی امور اکادمیک منحیث یکی از ریاست های کلیدی این وزارت در میزان سال 1398 جهت نظارت از تطبیق اسناد تقنینی، بلند بردن کیفیت تدریس و ارتقاء ظرفیت نهاد های تحصیلات عالی دولتی و خصوصی ایجاد گردیده است.
9 دلو 1400
ریاست نظارت و ارزیابی امور اکادمیک منحیث یکی از ریاست های کلیدی این وزارت در میزان سال 1398 جهت نظارت از تطبیق اسناد تقنینی، بلند بردن کیفیت تدریس و ارتقاء ظرفیت نهاد های تحصیلات عالی دولتی و خصوصی ایجاد گردیده است.
این ریاست دارای سه آمریت یوده و سه کمیسیون ارزیابی امور اکادمیک که به تعداد 48 تن اعضای کادر علمی از چهار پوهنتون مرکزی دولتی و چهار تن نماینده گان موسسات تحصیلات عالی خصوصی در ترکیب این کمیسیون ها می باشند، طبق لایحه وظایف و استقامت های کاری شان فعالیت می کنند.
ریاست نظارت و ارزیابی قبل از استقرار و حاکمیت ا.ا.ا؛ طی دو سال، ارزیابی 40 پوهنځی انجنیری که شامل دوره لیسانس، 32 برنامه ماستری و 161 پوهنځی علوم اجتماعی در مقطع لیسانس مربوط به نهاد های تحصیلات عالی خصوصی و نظارت از 25 پوهنتون دولتی شامل دوره لیسانس و 9 پوهنتون دولتی که برنامه های فوق لیسانس دارند، انجام داده است .
هم چنان بعد از حاکمیت ا.ا.ا تا کنون نسبت مشکلات اقتصادی؛ پروسه ارزیابی کدام نهادی صورت نگرفته است اما این ریاست در پلان سال 1401 خویش در نظر دارد تا 185 پوهنځی 77 نهاد تحصیلی خصوصی را در ولایات به صورت اختصاصی، 39 پوهنتون دولتی روزانه و شبانه و تمام برنامه های فوق لیسانس نهاد های تحصیلات عالی دولتی و خصوصی را تحت ارزیابی قرار دهد.
باید یاد آور شد که متاسفانه در حکومت قبلی از سوی مقام وزارت تحصیلات عالی از نتایج گزارشات نظارت و ارزیابی که از موسسات تحصیلات عالی توسط ریاست نظارت و ارزیابی صورت گرفته بود، بطور لازم حمایت و پشتیبانی صورت نگرفت.
این ریاست امیدوار است که با آمدن ا.ا.ا نتایج گزارشات نظارت و ارزیابی موسسات تحصیلات عالی دولتی و خصوصی به صورت همه جانبه مورد حمایت و پشتبانی قرار گیرد.
روند نظارت و ارزیابی از برنامه های علمی موسسات تحصیلات عالی خصوصی و دولتی به اساس ماده 22 لایحه فعالیت های نظارت و ارزیابی موسسات تحصیلات عالی شامل مراحل پلان گذاری، مطرح نمودن لست نهاد های تحصیلی دولتی و خصوصی در کمیسیون مربوطه، انتخاب موسسه تحصیلی برای ارزیابی نظر به لزوم دید کمیسیون، تعیین زمان و اعضای تیم مسلکی (به اساس رشته)، معرفی تیم ارزیابی به اساس مکتوب و ایمیل رسمی به موسسه مورد نظر و ارزیابی توسط پرسشنامه ها و چک لست می باشد.
به همین ترتیب از تشکیلات اداری، کادری علمی، امور محصلان، نصاب تحصیلی، منابع، تسهیلات، امکانات موسسه تحصیلی مورد ارزیابی بازدید صورت می گیرد.
ارایه گزارش ابتدایی از وضعیت برنامه های موسسه توسط کمیته ارزیابی کننده به ریاست نظارت وارزیابی امور اکادمیک، ارسال نتایج ارزیابی برنامه ها بعد از تائیدی اعضای کمیسیون جهت تائیدی به شورای رهبری و بعد از آن که در شورای رهبری وزارت مورد تائید قرار گرفت، با موسسات تحصیلات عالی خصوصی مربوطه شریک می گردد و موسسات خصوصی برای یک هفته اعتبار از تاریخ صدور مکتوب نتایج می توانند درصورت که به نتایج ارزیابی خویش قناعت نداشته باشند دادخواهی یا استیناف خواهی نمایند. که بعد از میعاد تعیین شده مطابق اسناد تقنینی در مورد تصامیم لازم اتخاذ می گردد.