سیزدهمین کنگره سالانه انجمن قابله های افغان در پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابن سینا برگزار گردید
در این برنامه پوهاند دکتور بری صدیقی معین امورمحصلان وزارت تحصیلات عالی، پوهاند دکتور وحیدالله مومند رییس پوهنتون علوم طبی ابوعلی ابن سینا، نسرین اوریاخیل رییس شورای طبی افغانستان، زلیخا انوری رییس ریاست باروری وزارت صحت عامه، داکتر خالد فهیم رییس برنامه های کمیته سویدن، رییس و اعضای انجمن قابله های افغان اشتراک ورزیدند.
پوهاند دکتور بری صدیقی معین امور محصلان وزارت تحصیلات عالی، با شرح دستآوردهای وزارت تحصیلات عالی در بخش های مختلف، به ویژه نصاب طبی در نهادهای خصوصی و دولتی، از کار و تلاش قابله های افغان برای فراهم کردن زمینه های مصئونِ نسایی ولادی ابراز قدردانی کرد.
دکتور بری صدیقی افزود که با وجود پیشرفت های امید وارکننده در راستای وقایه مرگ و میر مادران، هنوز هم افغانستان پس از نایجریا دومین کشوری است که آمار مرگ و میر مادران و کودکان زیر سن پنج سال در آن بالاست. "باوجود این که مرگ و میر مادران و کودکان در مقایسه با سال های 2003 و 2018 هشتاد فیصد کاهش را نشان می دهد ولی هنوزهم درهر نیم ساعت یک مادر و در هر ساعت یک کودکِ کمتر از پنج سال، زندگی خودش را از دست می دهد.
پوهاند بری صدیقی از همکاری وزارت تحصیلات عالی در راستای فراهم کردن زمینه های بهتر تحصیلی برای پرستارها و قابله های افغانستان اطمینان داد و گفت که هرقدر توجه به کیفیت آموزش های مسلکی و تخصصی قابله ها بیشتر شود به همان پیمانه مرگ و میر در این بخش کاهش خواهد یافت.
بعداً داکتر نسرین اوریاخیل رییس شورای طبی افغانستان طی سخنانی، فعالیت قابله های افغانستان را باعث تامین صحت و وقایه مرگ و میر مادران عنوان کرده گفت، باید به ارتقای ظرفیت قابله ها توجه جدی صورت بگیرد و امتیاز مادی آنان در قانون کار در نظرگرفته شود. وی افزود، یک قابله 36 ساعت کار می کند و بیشتر اوقات خود را در خدمت به بیماران سپری می کند پس باید زحمت آنان به دیده قدر نگرسته شود.
بانو زلیخا انوری رییس ریاست باروری وزارت صحت عامه نیز مراقبت مادران را توسط قابله ها یک نیاز اساسی خوانده افزود که حضور قابله ها باعث می شود تا مرحله بارداری مادران به خوبی سپری شود و صحت باروری در زنان وقایه گردد.
خانم انوری گفت با آن که مرگ و میر مادران 100 فیصد قابل جلوگیری است ولی هنوز هم متاسفانه از هر100 هزار تن مادر، 580 تن جان خود را از دست می دهند.
جانباز حمیدی عضو شورای ملی، داکتر خالد فهیم رییس برنامه های کمیته سویدن و چند تن از داکتران نیز صحبت کردند و ضمن اعلام حمایت و سپاسگزاری شان از فعالیت قابله های افغان، از دولت و نهادهای ذیربط خواستار حمایت از انجمن قابله های افغانستان برای تأمین امنیت آنان و گسترش صحت و سلامت مادران در کشور گردیدند.
این برنامه با حمایت مالی و تخنیکی اداره انکشافی ایالات متحده امریکا (USAID)، دفترملل متحد(UNFPA) و کمیته سویدن برای افغانستان(AHEAD) راه اندازی گردیده بود.
گفتنی است که انجمن قابله های افغان با 80 عضو در سال 2005 به فعالیت آغاز نمود و اکنون باداشتن بیش از 3500 عضو در تمام نقاط کشور در بخش های صحت مادران و کودکان عرضه خدمت می نمایند.