کنفرانس علمی تحت عنوان "انکشاف و توسعه در پرتو مدیریت منابع آبی" دایر شد
به پیشواز افتتاح بند کمال خان کنفرانس علمی تحت عنوان "انکشاف و توسعه در پرتو مدیریت منابع آبی"در پوهنتون تعلیم و تربیۀ شهید استاد ربانی دایر شد.
هدف از برگزاری این کنفرانس را؛ شناسایی برخی از ظرفیتهای منابع آبی افغانستان، مدیریت آن و نقش این منابع در توسعه و انکشاف تشکیل میداد.
پوهنوال لیلما شریفی یما، رییس این پوهنتون طی سخنرانی افتتاحیه شان در این کنفرانس گفت: " افغانستان از نظر موقعیت جغرافیای نسبت به تمامی کشورهای جهان متفاوتتر است. اگر منابع مختلفۀ آن اعم معادن، انرژی، آبهای زیر زمینی و سر زمینی آن، مدیریت شود به یقین که به یکی از ثروتمند ترین کشور های جهان مبدل خواهد شد کشوری که دگر نه تنها محتاج به کمک دگران نباشد بلکه کشور مولدی خواهد شد که تاثیر گذار بر اقتصاد جهان و منطقه شود."
سپس پوهنمل عبدالتواب بالاکرزی معین علمی وزارت تحصیلات عالی از طریق انلاین، از برگزاری این کنفرانس اظهار قدردانی نموده گفت که در بخش تولید علم و دانش نقش پوهنتون ها مهم است که در این میان پوهنتون تعلیم و تربیه شهید استاد ربانی نقش مهم و اساسی دارد. مقالات دریافتی و تحقیقات انجام شده از این پوهنتون نشان می دهد که سهم قابل ملاحظه یی در این میان متعلق به پوهنتون تعلیم و تربیه است.
وی با اشاره به اینکه در بخش مدیریت منابع آبی هنوز تحقیقات زیادی صورت نگرفته است گفت:”مطابق نتایج بدست امده از یک تحقیق علمی در سال 2002 میزان کلی حجم منابع ابی افغانستان 75 میلیون متر مکعب است که 57 میلیون متر معکب اب های جاری و 18 میلیون متر معکب را اب های تحت الارضی تشکیل می دهد. تغییرات اقلیم و گذشت زمان باعث شده است که هنوز ما نتوانیم مقدار ابهای تقریبی را سنجش کنیم و لازم است تحقیقات صورت بگیرد."
پوهنمل بالاکرزی افزود که در رابطه با موضوع کنفرانس بند کمال خان دو کمیته ایجاد شد که یکی در سطح پوهنتون ها بود و دیگر در سطح وزارت که پوهنتون تعلیم و تربیه شهید استاد ربانی اولین پوهنتونی بود که اعضای کادر علمی ان مقالات علمی خود را شریک ساختند و در هر دو کمیته حضور پر رنگی داشتند.
در این کنفرانس به تعداد(6) مقالۀ علمی- تحقیقی تحت عناوین ذیل:
1. بررسی ابعاد و مزیت محیط زیستی بند کمال خان برای افغانستان؛
2. ارزیابی اثرات اجتماعی و اقتصادی احداث بند کمال خان در ولایت نیمروز؛
3. بررسی جایگاه ژیوپولیتیکی و ژیواکونومیکی بند کمال خان برای افغانستان؛
4. نگاهِ تاریخی به تنش هیدروپلتیک ایران و افغانستان؛
5. بررسی تاثیرات حوزه دريای آمو بالای فعاليت های اقتصادی کشور
6. نیمروز میراث دار واقعی مدنیت سیستان
توسط استادان این پوهنتون هریک محترم پوهندوی واثق حسینی ، داکتر سید علی اقبال، محترم پوهندوی فریده سمیع امانزاد، محترم پوهنمل ضیا ءالحق امیری و پوهنیار احمد ذهین کامور، پوهنیار سید جاوید حمیدی تحت عناوین زیر ارایه گردید.